De Glasindustrie aan de voorhoede van innovatie met Airvision industriële ventilatoren

De glasindustrie omvat alle activiteiten met betrekking tot de productie, verwerking en transformatie van glas. Glas is een veelzijdig materiaal met diverse toepassingen in ons dagelijks leven en vele industrieën. De glasindustrie produceert een breed scala aan producten voor verschillende doeleinden, waaronder:

  1. Glasverpakkingen: flessen, potten en containers voor de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie.
  2. Tafel- en keukenproducten: glazen, borden, kommen en andere glazen keukengerei.
  3. Elektronische componenten: glas gebruikt in de productie van schermen, lenzen en andere elektronische componenten.
  4. Bouw en design: ramen, deuren, glasgordijnmuren en andere architecturale elementen van glas.
  5. Kunst en decoratie: glazen kunstvoorwerpen, beeldhouwwerken, glas-in-lood, enz.

Productieprocessen van glas

De fabricageprocessen in de glasindustrie kunnen variëren afhankelijk van de eindproducten, maar omvatten over het algemeen stappen zoals gieten, blazen, walsen, temperen en polijsten.

Smelten van materialen

De eerste stap in de glasindustrie is het maken van glas. Dit omvat meestal het smelten van grondstoffen zoals zand, soda, kalk en andere additieven bij hoge temperaturen. Deze smelting creëert een glasachtige substantie die kan worden gevormd tot verschillende eindproducten. Deze productie van vlakglas en containers vereist aanzienlijke energie. Om deze reden zijn smeltovens uitgerust met branders, energieterugwinningssystemen (die warmte-uitwisseling tussen frisse lucht en hete rook mogelijk maken) en rookafvoerkanalen naar de schoorsteen. Deze kanalen zijn meestal voorzien van een mouwenfilter om meegevoerde stof vast te houden. Bovendien vereisen de wanden van de oven, gebouwd met vuurvaste stenen, ook een koelsysteem.

Van vloeibaar glas naar vaste vorm

Eenmaal uit de oven moet het vloeibare glas een vormingsproces ondergaan, afhankelijk van de gewenste vorm. Als het bijvoorbeeld om vlakglas gaat, wordt de vloeistof op een bad van gesmolten tin gegoten dankzij het verschil in dichtheid, waardoor het vlakheid en transparantie krijgt. In dit proces spelen ventilatoren een essentiële rol door geleidelijk de door het koelen gegenereerde warmte af te voeren of door een acceptabele wandtemperatuur voor de structuur te handhaven. Wist u dat ze bestand moeten zijn tegen temperaturen tot 550 °C?

Als de gewenste vorm een fles is, wordt het gesmolten glas getransporteerd door voeders en gesneden tot glasdruppels gevormd in mallen. Ventilatoren zijn essentieel in dit proces om koeling, luchtdruk en rookafvoer te waarborgen.

Industriële ventilatoren, onmisbaar in de glasindustrie?

De productieomgevingen in de glasindustrie kunnen veeleisend zijn. De hoge temperaturen die nodig zijn voor het smelten van glas, evenals de chemische processen, maken ventilatie en temperatuurregeling kritieke aspecten om de veiligheid van werknemers en de kwaliteit van producten te waarborgen. Ventilatoren zijn net zo belangrijk voor het genereren van hoge druk als voor het verzekeren van aanzienlijke rookdebieten. Ze moeten ook de betrouwbaarheid van de installaties garanderen, omdat een glasoven onder geen enkele omstandigheid gedurende 12 tot 15 jaar kan worden onderbroken, anders riskeert het ernstige structurele schade.

Ventilatoren spelen een cruciale rol door koeling, luchtdruk en rookafvoer te waarborgen. Voordat ze in de atmosfeer worden vrijgegeven, moeten rookgassen een koel- en ontstoffingsproces ondergaan. De trekventilator bevindt zich stroomafwaarts van de mouwenfilter of elektrostatische filter (ESP) en moet bestand zijn tegen temperaturen tot 400 °C, terwijl hij over het algemeen aanzienlijke rookdebieten naar de schoorsteen afvoert. Zelfs in de glasvormingsfase, zoals eerder besproken, dragen ventilatoren aanzienlijk bij aan complexe productieprocessen door optimale omstandigheden gedurende het hele productieproces te waarborgen.

Airvision: 25 jaar uitmuntendheid in industriële ventilatie

Airvision onderscheidt zich als een onbetwiste leider in industriële ventilatie gedurende een kwart eeuw in de Benelux. Hun toewijding aan innovatie, duurzaamheid en uitzonderlijke prestaties heeft hen tot de voorkeurspartner gemaakt van vele industrieën, waaronder de glasindustrie.

Waarom kiezen voor Airvision als partner?

  1. Ongeëvenaarde expertise: Met 25 jaar ervaring begrijpen we de specifieke behoeften van de glasindustrie en bieden we op maat gemaakte oplossingen!
  2. Geavanceerde technologie: De ventilatoren die Airvision aanbiedt, integreren geavanceerde technologieën, zorgen voor optimale energie-efficiëntie en constante prestaties in de meest veeleisende omgevingen.
  3. Hoog technisch niveau: Gedurende al die jaren heeft Airvision een echte beheersing van ventilatoren ontw

Tot slot, Airvision kiezen als partner voor industriële ventilatie in de glasindustrie is een investering in kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Neem contact met ons op en laten we er samen over praten!