Afzuiging op verfcabines

WMS Gent is een filiaal van de NMBS dat zich bezighoudt met het opknappen van treinstellen van diverse oorsprong. Eén van de eerste stappen bestaat uit het verven van de treinstellen na de nodige herstellingswerken. De twee verfcabines zijn van zeer grote afmetingen, en worden afwisselend gebruikt. De cabines worden in onderdruk gezogen door verschillende ventilatoren waarvan de goede werking van groot belang is voor de continuiteit van het proces. WMS had besloten om een deel van haar ventilatoren te vervangen gezien de verouderde staat van de installatie.

Een complexe installatie…

Begin 2002 start WMS Gent de zoektocht naar een technisch en economisch aanvaardbare oplossing. De bestaande installatie is al wat ouder, de ventilatoren zijn op een stalen chassis bovenop de verfcabines gemonteerd en zijn moeilijk toegankelijk. Bovendien moet men rekening houden met de onvermijdelijke produktiestop. Air Vision stelt voor om de capaciteiten van eenieder optimaal te laten renderen, enerzijds met een onderhoudsteam van WMS, het meest vertrouwd met de lokale situatie, en anderzijds de flexibiliteit en ervaring van Air Vision in delicate projecten die meer dan een simpele levering van ventilatoren vereisen.

Praktisch

De vier te vervangen centrifugaal ventilatoren hebben elk een schoepenwieldiameter van 1100 mm voor een debiet van 54.000 m³/h en een geinstalleerd vermogen van 30 kW. De ventilatoren, uitgerust met een riemaandrijving, laten een eenvoudige demontage toe zodat ze gemakkelijk te installeren zijn op de draagstructuur. Ze worden vervolgens gemonteerd en aangesloten op het bestaande leidingswerk en tenslotte uitgebalanceerd. Al deze handelingen worden uitgevoerd door het team van WMS, onder toezicht van Air Vision en in samenwerking met de specialisten die ter beschikking worden gesteld..

Positieve balans

De vereisten die door de klant werden gesteld bij de offerteaanvraag werden volledig gerespecteerd:

  • De ventilatoren moesten robuust zijn gezien de strenge werkingsomstandigheden maar tergelijkertijd toch gemakkelijk te (de)monteren zijn.
  • De interventie moest zo vlug mogelijk plaatsvinden om elke produktieverlies te kunnen vermijden. De beschikbaarheid op korte termijn van de specialisten van Air Vision was hiervoor van groot belang.
  • WMS wenste een kwaliteitspartner, met voorkeur in het bezit van een ISO 9001 certificaat.
  • Respect voor het beschikbare budget. Doelstelling werd bereikt door een constructieve samenwerking.